با افزایش سن، دهان میزان بزاق کمتری تولید و ترشح می کند و به همین علت است که خشکی دهان در سالمندان شیوع بیشتری دارد. زیرا که بزاق دهان است که فضای داخلی دهان را مرطوب نگاه می دارد.
دلایل و عوارض خشکی دهان
دهان کویری
در اصطلاح به افرادی که دچار خشکی دهان هستند، دهان کویری نیز گفته می شود. البته نام پزشکی این بیماری زروستومیا است که یکی از دلایل آن می توان در نتیجه پرتو درمانی های سرطانی باشد که تاثیر مستقیم بر روی تولید و ترشح غدد بزاقی دارند.
گرفتگی بینی
مسلماَ اشخاصی که نمی توانند به راحتی از راه بینی تنفس داشته باشند می توان به علت گرفتگی بینی و یا وجود پولیپ در بینی، از راه دهان نفس می کشند این امر دلیل خشکی دهان در شب موقع خواب می شود و به همین دلیل که دهان تا صبح باز بوده است بزاقی ترشح نشده است و خشکی دهان را دو برابر می کند.
دلایل اصلی خشک شدن دهان
کم آبی بدن، افزایش سن، استفاده از برخی از داروهای فشار خون و داروهای ضد افسردگی که کاهنده میزان تولید بزاق دهان هستند. هم چنینم شیمی درمانی، فشارهای عصبی، استفاده از دخانیات، در معرض گرما قرار گرفتن به مدت زمان طولانی، پوسیدگی عمیق دندان و التهاب لثه که سبب کم شدن ترشح بزاق می شود. و خر و پف کردن هنگام خوابیدن که موجب ورود هوا به دهان و در نتیجه عدم ترشح بزاق می شود.
عوارض خشکی دهان
خشکی دهان در اشخاص سبب می شود که فرد به بسیاری بیماری های دیگر از جمله:عفونت های قارچی در دهان، ترک خورده بودن دایمی دور لب ها و خود لب ها، عفونت در لثه ها و دهان، چسبنده بودن زبان و گلو هنگام صحبت کردن و غذا خوردن که موقع بلع فرد را دچار مشکل می کند. ایجاد زخم های دهانی و سوزش های مکرر، زبان ترک خورده و خشک که باعث عفونت های باکتریای می شود.
بیماری هایی که خشکی دهان علائم آنهاست
- افسردگی
- ایدز
- اختلالات اضطرابی
- آلزایمر
- دیابت
- آلرژی
- سکته های قلبی و مغزی
- مجرای باریک بینی
داروهایی که پس از مصرف آن احتمال خشکی دهان زیاد است
ضد احتقان ها
پارکینسون
تنظیم فشار خون بالا
ضد درد
کنترل ادرار
ضد افسردگی
آنتی هیستامین ها