پرستاری از سالمند مبتلا به بیماری زخم بستر
زخم بستر چیست؟
زخم بستر هنگامی اتفاق میافتد که شخص در بستر بیماری یا بی حرکت،بیهوش باشد. این نوع زخم در نواحی از پوست که تحت فشار دراز کشیدن طولانی مدت در رختخواب، نشستن روی ویلچر یا گچ گرفتن برای مدت طولانی قرار دارند، بوجود می آید.
زخم بستر می تواند یک مشکل حاد در میان افراد سالمند ضعیف باشد. این افراد می تواند با درجه کیفیتی که از آنها نگهداری می شود مرتبط می شود.یعنی اگر شخص سالمندی که در بستر بیماری قرار داشته باشد به درستی در موقعیت قرار نگیرد و چرخانده نشود. هم چنین مراقبت های پوستی انجام نشود و تغذیه مناسب نداشته باشد می تواند سبب به وجود آمدن زخم بستر شود. سالمندان مبتلا به بیماری های گردش خون بیشتر در معرض این بیماری قرار می گیرند. زخم فشاری در نواحی مختلف بدن ایجاد میشود.پرستار سالمند مبتلا به بیماری زخم بستر می توانند به بهبود و درمان به شما کمک کنند.
به طور کلی نواحی که می تواند درگیر بیماری زخم بستر شود به صورت زیر است:
- دنبالچه
- باسن
- ستون فقرات
- سرشانهها
- پاها و پشت بازوها
- پاشنه
- آرنجها
- پشت سر
- لگن
دلایل ایجاد زخم بستر
بیماری زخم بستر هنگامی به وجود می آید که یک نیرویی و یافشار به صورت مداوم به بافت پوست آسیب بزند. در واقع این زخمها زمانی به وجود می آید که بافتها و رگهای خونی در ابتدا فشرده و سپس منحرف شوند. چون در این حالت گردش خون ضعیف خواهد شد و نتیجه آن چیزی به جزء از بین رفتن بافت و ایجاد عفونت نیست.
علائم زخم بستر
در بعضی از مواقع زخم بستر بر اثر فشار نیرو به مدت کوتاه و طولانی ایجاد می شودپس باید وضعیت بیمار مدام کنترل شود تا در صورت مشاهده علائم آن را درمان کرد.
علائم بیماری زخم بستر عبارت است از:
- تغییر رنگ:ناحیه آسیب دیده : ناحیه صدمه دیده در پوستهای تیره به رنگ آبی یا بنفش درآمده و براق میشود، اما پوستهای روشن به رنگ صورتی یا قرمز دیده خواهند شد.اگر عامل فشار بر روی پوست برداشته شود و تغییر رنگ برطرف نشود زخم بستر به وجود می آید
- تغییر بافت پوست: در اغلب موارد بافت پوست ناحیه مورد نظر سفت، اسفنجی یا گرم می شود.
- پوست زخمی: اگر روی پوست زخمی به وجود آید می تواند دلیل وجوئ زخم بستر باشد.
- عفونت: تغییر رنگ پوست و احساس در اطراف لبه زخم، وجود چرک و تب و لرز در بیمار می تواند ازعلائم زخم بستر باشد.
مراحل بیماری زخم بستر:
- مرحله اول: پوست قرمز و در لمس گرم میباشد. امکان دارد خارش هم داشتهباشد.
- مرحله دوم: امکان تغییر رنگ،هم چنین زخم باز و دردناک یا تاول وجود دارد.
- مرحله سوم: ظاهر زخم به علت صدمه بافت زیرین پوست، مانند دهانهی آتشفشان میشود.
- مرحله چهارم: آسیب شدید به پوست و بافت که احتمالا با عفونت همراه است. ماهیچهها، استخوانها و تاندونها قابل مشاهده هستند.
پرستارسالمند مبتلا به بیماری زخم بستر چه کارهایی را باید انجام دهد؟
با استخدام پرستار سالمند مبتلا به بیماری زخم بستر می توانید خیالتان از این بابت راحت باشد.پرستار می تواند نقش مفیدی برای نگهداری و درمان سالمند مبتلا به زخم بستر داشته باشد.
- باید یک محیط را برای بیمار فراهم کند. تا به راحتی بتوان کار های لازم را برای حفاظت پوست صورت بگیرد.
- به سرعت بیماری زخم بستری را شناسایی کند تا بتواند از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد.
- بیمار در یک شرایط محیطی یکسان برای امنیت بیشتر پوست قرار گیرد.